Szertartásvezetés

Szertartást két szerepkör is lehetővé teszi, az egyik az anyakönyvvezető, a másik pedig a szimbolikus szertartásvezető.

Hogy mi a különbség a kettő között? Megmutatjuk:

Az anyakönyvvezető:

Ki ő és mi a szerepe a házasságkötésben? 

A leánykérést követően, amikor elkezditek tervezgetni az esküvőt, nagyon fontos az anyakönyvvezető mert általa váltok törvény előtt is férj és feleség.
Ahhoz, hogy egy esküvőt végig vigyünk, hogy rengeteg feladat vár rátok. Nézzük először az anyakönyvvezetőhöz kötődő feladatokat:

  • A törvényes házasság felé a házassági szándék bejelentése az első lépés. Ezt legalább az esküvő előtt 30 nappal, maximum 12 hónappal lehet megtenni. A bejelentéshez a pár mindkét tagjára szükség van, és csak személyesen van rá lehetőség. Emellett arról is nyilatkoznia kell a párnak, hogy házasságuknak nincs semmilyen törvényes akadálya. 
    Ezt az anyakönyvi hivatalban tudjuk megtenni. A házasságkötés bárhol történhet, viszont így előre kell tervezni, mert miután megtörtént a szándékbejelentés (amiről az anyakönyvvezető jegyzőkönyvet is készít) már csak ott, ahol a jegyzőkönyv készült, az számít illetékes hivatalnak, tehát a házasságkötésnek ott kell megtörténnie. Ez azért is jó, mert a házasságkötést az anyakönyvvezető házasságkötő teremben, külső helyszínen vagy munkaidőn kívül is lecelebrálhatja, igaz, ezért az utóbbi két szolgáltatásért plusz díjat számolnak fel. Arra is figyelni kell, hogy a kiválasztott hivatal egyáltalán támogatja-e a külső helyszínen történő szertartást, mert nem mindenhol lehetséges.

Az anyakönyvvezető tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy érvényes házasságot köthessetek, kizárólag általa lehettek a magyar állam előtt férj és feleség.

Van hátránya, mégpedig az, hogy az anyakönyvvezetőt kötik a törvények, mindent csak a törvényi előírásoknak megfelelően vihet véghez. Tudnotok kell, hogy neki tartani kell az esküvők menetrendjét, mivel egy napra több esküvő is be van ütemezve. Ezáltal az anyakönyvvezető általában csupán egy rövid, kevésbé egyedi szertartással tud szolgálni, ez sokszor eltér attól, amire a pár vágyik. 

Ki a szertartásvezető ?

A fentiekben bemutattuk, hogy mi a szerepe az anyakönyvvezetőnek, lássuk, hogyan lehet neked és a párodnak mégis egy személyre szabott, egyedi, meghitt és különleges szertartásban részetek!
Ha a házasság kizárólag az anyakönyvvezetővel érvényes, akkor mégis hogyan lehet egyedi szertartásban részetek? A megoldás:

A SZERTARTÁSVEZETŐ

A szertartásvezető az anyakönyvvezetővel ellentétben egy nem hivatalos személy, ezáltal bármilyen helyszínen tarthat szertartásokat, teljesen a ti igényeitekre szabva.
Hátránya, hogy érvényes házasságot nem lehet nála kötni, ehhez Magyarországon csak az anyakönyvvezetőnek van joga!

Előnyei: 

  • Személyre szabja nektek a szertartást
  • Előre találkozik veletek, akár többször is
  • A nagy nap menetrendjét a legapróbb részletekig egyeztethetitek vele
  • Nem fog rohanni, sürgetni semmit, az a nap a tiétek
  • Bármilyen helyszínt is válasszatok, ott tartja meg nektek a szertartást

A törvényes és egyéni esküvő megvalósítása igen egyszerű, és manapság már teljesen megszokott: 

Ti, mint a pár, az esküvő előtt elmentek az anyakönyvi hivatalba és megkötitek az államilag elismert házasságot. Ide elegendő két tanú is, de a szűkebb családot is meghívhatjátok. Utána a lagzihoz pedig szertartásvezetőt fogadtok. Így az anyakönyvi hivatal lehet csupán egy formaság, amire szükség van, a valódi esküvő pedig a szertartásvezető által megtartott ünnepélyes szertartás lesz, ami minden esetben egyedi és megismételhetetlen. Amennyiben ügyesek vagytok, vagy esküvőszervezőtök van aki segít nektek és jól szervezitek, akár egy azon napon is megoldható minden. Attól függ, mit szeretnétek!

A szertartásvezető munkája

Lássuk, mitől különleges egy szertartásvezető által celebrált szertartás. 

A párok és a vendégek is inkább a templomi illetve a szertartásvezető általi szertartást tartja igazán az esküvője fő pillérének. 

A szertartásvezetőt ti választjátok, eldönthetitek, hogy ki a legszimpatikusabb, kit szeretnétek, hogy levezényelje a ti különleges napotokat. Ő nem az anyakönyvvezető helyett van, nem is helyettesítheti. A meghitt szertartás, amit nektek ír, és a családotok előtt „előad”, akár csak egy templomi esküvőnél, nem a jogi kötelékekről szól. Ez az érzelmeitek megélésről, a kapcsolatotok új szintre emeléséről és ennek megünnepléséről szól. 

Személyes megbeszélések alkalmával mindent egyeztetünk, tippeket adunk nektek, hogy milyen lehetőségeitek vannak, és együtt kialakítjuk, megvalósítjuk álmaitok szertartását, mert ez senki másról nem szólhat, ez csak rólatok szól! 

Mennyibe kerül a szertartásvezetés?

A szertartásvezető, az anyakönyvvezetővel ellentétben nem díjmentesen dolgozik (bár széljegyzetként ideírom, hogy az anyakönyvvezető külső helyszínre történő kihívása sem az). 

A szolgáltatásunk díja 50.000.-Ft. Természetese extra szolgáltatásokat felárral vállalunk, ennek pontos értéke az extra kívánság függvénye.

KAPCSOLAT FELVÉTEL: KLIKK